Mälestise nimi Oreliprospekt, 19.saj. II pool

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Kirjeldus

Prospekt on valmistatud eklektilises stiilis puidust tisleritööna nikerdatud ehisdetailidega. Prospekti üldkujunduses on kasutatud klassitsismile omaseid detaile. Ülal on kolm lamedat viilkatust, mille all jookseb munavööt. Esikülge liigendavad ümarkaarsed niid, mida toestavad korintose stiilis sambad. Kaarte kohale on puidu sisse lõigatud diskreetne lillornament. Muud ehisdetailid on laenatud gootikast: kolmik- ja neliksiirud ning lillikud. Alumist osa kaunistavad treitud profileeritud nupud. Prospekt on kaetud heleda bee?i õlivärviga, sambad on valged, ehisdetailid pronksi värvi, kolmiksiirud ja lillornament seest punased.

Seisukord. 27. juuni 2000 - hea.

Eesti Kirik 21.05.2014, Külli Eriksoni artikkel "Kadrina kirikus tähistatakse oreliprojekti lõppu"

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: lõigatud, nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Läti meister Karlis Hermanis
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orel on toodud Kadrina kirikusse 1895. a. ühest Peterburi kirikust. Orelis pole signatuuri ega opuse numbrit, kuid kõrvutades Eestis leiduvaid analooge, on jõutud järeldusele, et oreli on ehitanud Liibaus (Liepajas) tegutsenud Läti meister Karlis Hermanis (1807-1868). Hermanis oli tolleaegse Läti tuntumaid orelimeistreid, kellelt telliti palju töid ka Peterburi kirikutesse. Prospekt on valmistatud eklektilises stiilis puidust tisleritööna nikerdatud ehisdetailidega. Prospekti üldkujunduses on kasutatud klassitsismile omaseid detaile. Ülal on kolm lamedat viilkatust, mille all jookseb munavööt. Esikülge liigendavad ümarkaarsed ni?id, mida toestavad korintose stiilis sambad. Kaarte kohale on puidu sisse lõigatud diskreetne lillornament. Muud ehisdetailid on laenatud gootikast: kolmik- ja neliksiirud ning lillikud. Alumist osa kaunistavad treitud profileeritud nupud. Prospekt on kaetud heleda beeži õlivärviga, sambad on valged, ehisdetailid pronksi värvi, kolmiksiirud ja lillornament seest punased.
Kadrina kadunud orel „leiti” üles
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane