Mälestise nimi Barclay de Tolly mausoleum

Eesti kontekstis ainulaadne hauaehitis. Klassitsistliku arhitektuuri üks parimaid näiteid Eestis.

Kirjeldus

Suursugune hauaehitis on maa-aluse hauakambriga, mille tellispõrandale on asetatud vürsti ja tema abikaasa sarkofaagid koos metallist pärgadega. Hauakambri kohal asub altariruumina kujundatud kabel, mille keskel viib trepp hauakambrisse. Kabeli avara kaarega raamitud ahtamas idaseinas paikneb marmorist, porfüürist, graniidist ja pronksist valmistatud hauamonument, mis koosneb kõrgest 4 m kõrgusest obeliskist ja vürsti büstist koos leinava Venemaa ning Pallas Athena allegooriliste figuuridega. Monument toetub massiivsele pjedestaalile, mille esiküljel oleval reljeefil on kujutatud 1814. aasta Vene vägede sissemarssi Pariisi. Kahel pool reljeefi paiknevad pjedestaalil mõõga ja pärjaga trofeekimbud, büsti jalamil kompositsioon võimusümbolitega. Hoone eksterjööris on rõhk peafassaadil, mis on kujundatud sümboolse triumfiväravana. Kompositsiooni põhielementideks on laiad rustikapilastrid, suur lünettaknaga arhitraav ja sellest astmelise frontoonina kerkiv atika. Kesksel sissepääsul on kahe sambaga portikus, mida kaunistavad hilisklassitsistlikud dekoorielemendid: tamme- ja õlipuuokstest ning palmilehtedest bareljeefid. Portikuse frontooni viiluvälja ehib kõrgreljeefne metallvapp, mille tekstilindil on väejuhi diviis. Säilinud on ka algsed klassitsistlikud tammelehtedest rosettidega metalluksed. Mausoleumi põhjaküljel paikneb sepispiirdega eraldatud väejuhi poja ja minia haud. Ansamblisse kuulub ka maanteelt mausoleumini viiva nulualleega park ning valvurimaja. (Kaur Alttoa, 1982; Juhan Maste, 1999)

Ajalugu

Püstitatud 1818. aastal Ida-Preisimaal (tänapäeval Kaliningradi oblasti territooriumil) surnud Vene väejuhi vürst Michael Andreas Barclay de Tolly mausoleumiks. Väejuhi süda on maetud Kaliningradi oblastisse. Tema balsameeritud surnukeha toodi Jõgevestestele ja maeti perekonna hauakambrisse. 1823. aastal valminud mausoleumi arhitektiks on Peterburi akadeemik Apollon F. Štšedrin ning hauamonumendi autoriks nimekas vene skulptor Vassili I. Demut-Malinovski. Mauseleumi ümbrus kujundati pargiks. (Kaur Alttoa, 1982; Juhan Maste, 1999)

Aruanded

Barclay de Tolly ja proua Barclay de Tolly kirstu, metallpärgade restaureerimis-konserveerimistööde aruanne. Tallinn 1998 (MKA arhiivis)

- Kultuuriminister kiirendas Barclay de Tolly mausoleumi ehitustöid

Heige Peets. Barclay de Tolly mausoleum Jõgevestes. - Renovatum Anno 2002, lk 27-29.