Mälestise nimi Helme kabeli varemed

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Hiliskeskaegse kabeli varemed. Säilinud on kabeli algsele ilmele viitavad detailid.

Mälestise kirjeldus

Kihelkonnakirikust 0,5 km kaugusel paiknenud kabel oli ristkülikujulise põhiplaaniga ilma iseseisva kooriruumita ühelööviline kahe traveega ehitis. Kabeli seinad olid peamiselt maakividest, kuid vuugitäidetes oli kasutatud tellisetükke. Pikiseinte keskel paiknenud tugipiilarid viitavad omaaegsetele võlvidele. Sissepääsuga portaal paiknes hoone lääneseinas. Kabelist on säilinud vaid vähesed müürifragmendid. (Kaur Alttoa, 1999)

Mälestise ajalugu

Tõenäoliselt 15. sajandil ehitatud kabelit on kirjalikes allikates esmakordselt mainitud 16. sajandi algul. 16. sajandi lõpust on teade, et kui suures kirikus on teenistusi pidanud sakslased, siis kabel on olnud eestlaste jaoks. Kabel on kandnud nii Risti, Püha Ihu kui Issandaihu kabeli nimetust. Kabel süttis 1740. aastal välgutabamusest ning on alates sellest ajast seisnud varemeis. (Kaur Alttoa , 1983 ja 1999)