Mälestise nimi Helme pastoraadi park

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Maastikuobjekt, Park, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

18. sajandi lõpus rajatud kihelkonnakiriku pastoraadi park, mis moodustab koos maastikupargiks ümberkujundatud kirikuaiaga ühtse terviku. 18. sajandi lõpus ja 19. sajandil välja kujunenud pargiansambli iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega segastiilis park võtab enda alla 4 hektari suuruse maa-ala. Pargi esiväljak on avar nelinurkne põlispuudega ääristatud muruplats, mida ümbritseb sissesõidutee. Tagaväljak on kitsas ristkülikukujuline väljak, mille keskel on aktsendiks kaks põlist tamme. Väljaku taga asub kirikumõisa majandusõu. Pargi tihe metsailmeline põhiosa asub esiväljaku kõrval. Pastoraadi ümbruse park moodustab ühtse terviku kirikuaiaga. Pastoraadi ja kirikuvaremete vaheline pargiosa on üles ehitatud ala piklikeks pargiaasadeks jaotavatele alleedele, millest tähtsamad ääristavad sissesõiduteid. Kaunistavaks maastikuelemendiks on pargile avatud oja koos ürgoruga. Pastoraadi esisel väljakul on nulgudest ring, millest nii sees- kui väljaspool olid varem lillepeenrad ja kõrval pingid. Samast viis ka tee kirikuni. Parki on juurde tulnud looduslikku uuendust. Esiväljaku nuluringist on hävinud üksikud puud. 1910. aasta paiku istutati kiriku lähedale hõbepajusid, millest enamus pole säilinud. (Pargiankeet, 2002)

Mälestise ajalugu

Üksikud vanemad tammed pastoraadi juures on pärit 17. sajandi lõpust ning on istutatud tõenäoliselt 1674. aasta paiku, kui lõpetati lähedalasuva kihelkonnakiriku taastamine. 1773. aastal lõpetati kiriku juurde matmine ja ühes pastoraadi ehitamisega 1779. aastal hakati ala kujundama pargiilmeliseks. Põhilised istutused on seotud Helme mõisa pargi rekonstrueerimisega 19. sajani teisel poolel. (Pargiankeet, 2002)