Mälestise nimi Taagepera mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Taagepera Loss (111024272)

Inspektor: Valgamaa vaneminspektor, Margis Sein

Mälestise tunnus

Baltimaade juugendarhitektuuri üks parimaid näiteid. Moodustab ühtse terviku ümbritseva pargi, piirdemüüride ning nii mõisa kui sanatooriumi aegsest perioodist pärineva hoonestusega.

Mälestise kirjeldus

Kõrgendikul paikneva 2- ja osaliselt 3-korruselise hoone voolavajooneline vorm ja ornamendil põhinev käsitluslaad viitavad Riia juugendile. Hoone on vaba pea igasugusest sümmeetriataotlusest. Võimsa 40 m kõrguse torni hoone põhjanurgal, eenduvad ja taanduvad osad ning kaarjalt paisutatud vormid ühendab tervikuks suurte krohvitud seinapindade jõuline rütm, kus hoone mahud justkui kasvavad üksteisest välja ning rohked liigendused toonitavad üksikosade üldist seotust. Sissesõiduteele avaneval küljel vastanduvad kahele laiale ja lamedale viilule skulpturaalselt vormitud rõdude-erkerite pärg ning torni ülaosa. Välisarhitektuuriga orgaaniliselt ühte sulades avaldub juugendile iseloomulik ekstravakantsust, arhailist rustikaalsust ning romantilist ekspressiivsust rõhutav käsitluslaad ka siseruumides, jättes ühtaegu mulje nii soliidsest kui ka maitsekast ning õdusast eluviisist. Sisekujunduses väärivad esile toomist vestibüül koos puidust paraadtrepi ja väärispuidust ustega. Oma algsel kujul on säilinud raamatukoguruum, mille nurgas juugendvormides kamin. Sobiva miljöö loovad tume seinatahveldis ja originaalmööbel. Peasaalis on säilinud algne puitparkett. Katust kattis algselt kiltkivi, mis 70-ndatel asendati tsinkplekiga. (Juhan Maiste, 1984)

Mälestise ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Juba 1820. aastatel ehitati välja mitmete majandushoonetega mõisasüda koos üsna tavapärase 1-korruselise härrastemajaga. 1904. aastal härrastemaja põles ning tollane mõisnik Hugo von Stryk lasi mahapõlenud hoone asemele ehitada uue juugendstiilis mansardkorrusega härrastemaja, mille seinu kattis vahvärk. Hoone tagaküljel paiknes lainja kujuga fassaadiviilu keskel suur ovaalaken, mida ümbritses dekoratiivne päikesemotiiv. Paraku põles ka uus härrastemaja vaid paar aasta pärast valmimist maani maha. Viimase asemele Riias tegutsenud arhitekti Otto Wildau projekti järgi aastatel 1907-1912 kerkinud suurejooneline härrastemaja on üks Baltimaade juugendarhitektuuri vaieldamatuid tippe. Hoone anti 1922. aastal üle Tervishoiu Peavalitsusele, kes asutas sinna tiisikuse haigete sanatooriumi, mis koos haiglaga tegutses hoones kuni 2000. aastani, kui alustati hoone restaureerimist. Peahoone ümberkohandamisega sanatooriumiks liideti hoone tagafassaadile pikk ja kitsas 2-korruseline puidust juurdeehitus, mis lammutati 1980. aastate alguses. Endises mõisa peahoones avati hotell ja konverentsikeskus 2002. aastal. (Ants Hein, 2003)

- Taagepera loss läbib uuenduskuuri