Mälestise nimi Taagepera mõisa koolimaja

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Koolimaja, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Taagepera mõisa ansamblisse kuulunud koolimaja.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, poolkelpkatusega, rõhtlaudisega kaetud fassaadiga palkidest hoone. Hoone paikneb piki maantee telge esifassaadiga tee ja mõisasüdame suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt kahel pool eeskoda ja hoone mõlema otsafassaadi keskteljel. Avatäited on puidust, lihtsates laudadest raamistustes. Esifassaadi keskmes on pultkatusega eeskoda. Katusel on säilinud algne profileeritud korsten. Hoone on pääsenud suurematest ümberehitustest. Välja on vahetatud enamus esimese korruse avatäiteid. Hoone katus on kaetud eterniidiga. Koolihoone paikneb mõisasüdame serval, maantee ja Taagepera järve vahelisel alal.

Mälestise ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Mitmete majandushoonetega mõisasüda ehitati välja 1820. aastatel. Ehitustegevus jätkus mõisas ka 19. sajandi teisel poolel, kulmineerudes mõisasüdame suurejoonelise väljaehitamisega aastatel 1907-1912. Koolihoone enda täpne ehitusaeg ei ole teada. Kool aga rajati mõisa selleks, et anda haridust mõisatööliste lastele. Koolihoone on säilinud suhteliselt ümberehitamata kujul. Mõisasüdame hoonestus anti 1922. aastal üle Tervishoiu Peavalitsusele, kes asutas sinna tiisikuse haigete sanatooriumi, mis koos haiglaga tegutses kuni 2000. aastani, mille järel kohanati kompleks hotelliks. Mõisa koolimaja on nende aastate jooksul kohandatud elamuks. Mõisakompleksi ajalooline saksakeelne nimetus on Wagenküll.