Mälestise nimi Taagepera mõisa moonakatemaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kuulub Valgamaa ühte hooneterikkamasse ajaloolise mitmekihilisuse säilitanud mõisaansamblisse.

Kirjeldus

Arhailise vormiga 1-korruseline kivihoone, mille madalate müüride kohal kõrgub massiivne kelpkatus. Hoone seinad on lubjatud valgeks. Aknaavad on pisikesed ja paiknevad rütmiliselt. Kahel pool hoone otstes paiknevad kelba all kaldkatusega väljaehitised.

Ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Mitmete majandushoonetega mõisasüda ehitati välja 1820. aastatel. (Ants Hein, 2003)