Mälestise nimi Taagepera mõisa karjakastell
Ehitisregistri ehitis MAJANDUSHOONE/ELAMU (111025782)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kuulub Valgamaa ühte hooneterikkamasse ajaloolise mitmekihilisuse säilitanud mõisaansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Kaks teineteise kõrval paiknevat pikliku põhiplaaniga maakividest ehitatud ja poolkelpkatusega kaetud laudahoonet on otstes ühendatud müüridega, mille tulemusena moodustub kastellilaadne kinnise sisehooviga laudakompleks.

Mälestise ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Mitmete majandushoonetega mõisasüda ehitati välja 1820. aastatel. (Ants Hein, 2003)