Mälestise nimi Kaagjärve-Mäemõisa peahoone

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Piirkonna esindusliku mõisaansambli härrastemaja

Mälestise kirjeldus

Neorenessanslik, kahekorruseline krohvitud kivimaja, plekk kelpkatusega. W-nurgal kerkib 3-korruseline ruudukujulise põhiplaaniga vaatetorn. Suhteliselt kõrge soklikorrus on võlvitud servjoon- ja lehvikvõlvidega. Fassaadi dekoor on jõuline, järelklassitsistlikus laadis tagakülg liigendatud pilastrite ja suurte sümmeetriliste petikarkaadidega. Põhikorruse siseruumid valdavalt kaotanud oma esialgse ilme. (EA)

Mälestise ajalugu

Varaseim teade 1541, mil mõisat tunti Koitjärvena. Praeguse nime sai 16.s. II p. omanike Kawerite järgi Mäemõisa ansambel rajati N. v. Grote ajal 19.s. III v. Algselt ühe-, osal. 2-korruseline krohvitud kivihoone ehitati 1950. a-te lõpul kooli tarbeks ümber.