Mälestise nimi Kaagjärve-Mäemõisa tall-tõllakuur

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Piirkonna esinduslikku mõisaansamblisse kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Pikk, punasest tellisest hoone, eterniit viilkatusega. Hoone esifassaadi tiibadel on kergelt eenduvad külgrisaliidid, mis kaetud väikeste kolmnurkfrontoonidega. Neid piiravad lihtsad eenduvad karniisid. külgrisaliitide vaheline fassaadipind on kujundatud kaaristuga ulualuseks. Kokku 7 kõrge kaarega kaetud ava, mille sillused toetuvad kõrgetele neljatahulistele sammastele, äärtel poolsammastele. Osa kaaravasid kinniehitatud. (Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade, 1977

Mälestise ajalugu

Klassitsistliku lahendusega, kuid tõenäoliselt siiski historitsismiperioodist pärinev tall-tõllakuur on ehitatud vastavalt, kas 18. sajandi lõpus või 19. sajandi III veerandil, üheaegselt mõisa peahoonega.