Mälestise nimi Karula mõisa kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Suurejoonelise historitsistliku mõisaansambli koosseisu kuuluv hoone, millede omanikud v. Grote´d on omanud olulist osa paikkonna poliitilis-majanduslikus ja kultuuriloolises kujunemises.

Kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, krohvimata fassaadiga maakividest kelder. Hoone paikneb piki peahoone telge esifassaadiga mõisa tall-tõllakuuri poole. Avad paiknevad esiküljel viilualuses osas. Avatäited on puidust. Põhiosas maakividest kelder asub hoona põhimahus maapinna sees. Maakividest osa kohal kõrgub viilkatus, mille terav viiluväli on laotud punastest tellistest. Kelder paikneb 1919. aastal tules hävinud peahoonet ümbritsevas regulaarse plaanilahendusega ansamblis pargi peaosa vahetus läheduses peahoone ja tiigi vahelisel ala.

Ehit. 19.s. II poolel.