Mälestise nimi Hellenurme mõisa piirdemüürid

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Valgamaa esinduslikumasse ning kultuurilooliselt rikkama minevikuga mõisaansamblisse kuuluv ehitis. (loodusteadlase ja akadeemiku A.Th. v. Middendorffi elukoht)

Mälestise kirjeldus

50 m pikkune, üle tee paikneva tõllakuuri ja talliga ühtses stiilis tahutud maakividest piirdemüür, mis on pealt kaetud plaatidega. Paikneb peahoone eest Middendorffide perekonnakalmistule suunduva tee ääres. Tõenäoliselt on piiranud müürist lõuna poole jäänud endist puu- ja köögiviljaaeda.

Mälestise ajalugu

Maakividest müür on rajatud tõenäoliselt 19. sajandi II poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimekuju on Hellenorm. Kompleksi ajalugu on olnud seotud mitmete kultuurilooliselt oluliste isikutega, teiste seas loodusteadlane ja akadeemik Alexander Theodor von Middendorff (1815-1894), kelle eluajal mõisasüda ka ümber kujundati. Võõrandamise järgselt on mõisa peahoones tegutsenud lastekodu.