Mälestise nimi Hellenurme mõisa käsiait

Mälestise tunnus

Valgamaa ühte esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluv omapärase arhitektuuriga kõrvalhoone. Hoone on ehitatud perioodil, kui mõis kuulus tuntud loodusteadlasele ja akadeemikule, Siberi ja polaaruurijana kultuuri- ja teaduslukku läinud Alexander von Middendorffile (1815-1894), kes lasi mõisa hoonestuse koos pargiga ajastu võtmes ümber kujundada.

Mälestise kirjeldus

Mõisasüdames peahoone vahetus läheduses paikneb maakividest ja tellistest kaheksatahulise vormiga aidahoone. Hoone eraldi sissepääsuga soklikorrus on tellisvõlvidega, mis toetuvad kaheksakandilisele tellispiilarile ruumi keskel. Hoone esimene korrus on suhteliselt madal, nagu soklikorruselgi paikneb ruumi keskel kaheksakandiline tellispiilar, millele toetub katuse kandekonstruktsioon. Katuse all asub mahukas pööning, kuhu pääseb trepiga esimeselt korruselt. Sissepääs esimesele korrusele asub hoone kaguküljel kahe poolega ukse-värava kaudu. Hoone idaküljel on hilisem juurdeehitus, milles paikneb soklikorrusele viiv trepp. Hoone oli algselt kaetud laastkatusega. Kogu hoone ulatuses on räästast veidi allpool tellistest ehiskarniis. (Olev Suuder, 1991)

Ehitatud 19. sajandi teisel poolel.