Mälestise nimi Palupera mõisa viinavabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Historitsistlikusse mõisaansamblisse kuuluv suurejooneline tööstushoone, millel on säilinud algupärane välisilme koos ehitukonstruktsioonide ja detailidega.

Kirjeldus

Suur krohvimata seintega maakividest ja tellistest ehitis. Keskne masinaruum on kaetud kõrge kelpkatustega. Masinasaalil on kolm kõrget läbi kahe korruse ulatuvat segmentkaarset akent. Viinavabrikule iseloomulikult koosneb ehitis mitmetest erineva suuruse ja kõrgusega korpustest. Vabriku aknad on erineva suurusega, mõnel neist on lamedad kaarsillused. Hoone kõrval on kõrgel neljatahulisel soklil võimas ümara põhiplaaniga tellistest korsten.

Ehitatud 20 sajandi algul. Eraldi asetseva korstna seina on laotud aastaarv 1910.