Mälestise nimi Aakre mõisa tall-tõllakuur

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

erandlik piirkonna mõisa 19.saj.kõrvalhoone näide

Mälestise kirjeldus

Looduslikku kallakusse ehitatud jääkelder on laotud maakividest silindervõlvlaega, mis edelafassaadi pool on maapinnaga tasa.Kagupoolse fassaadi ees on keldri tasandil ehitatud pandus, mille kummaltki poolt küljelt viib uks keldrisse.Keldri sissepääsude kohale moodustub sild.Maapealne korrus on kõrge, maakividest laotud seintega hoone, mis väljast on krohvitud, akendele on tehtud krohviraamistused, hoone nurkadele kvaadriketid.Peauks avaneb sillale.Hoone kirdepoolsesse otsa on tehtud veidi madalam, krohvitud, kuid kvaaderdamata nurkadega juurdeehitus.Aknad on 6-jaotuselised.Hoone on värvitud kollakasbeežiks, kvaadrid, krohviraamistused ja katusealune karniis on valged.Maapealne korrus on interjööris väljapuhastatud maakividest ja moodustab ühe suure ruumi, mida kasutatakse võimlana.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis,reg.23172, Aakre mõisa tall-tõllakuur (tegel.ait-jääkelder) asub Valga maakonnas, Puka vallas, Aakre külas, Aakre mõisakompleksis peahoonest umb. 15 m kirdes.

Ehitatud arvatavalt 19.saj.mõisa jääkeldriks ja selle peal asuvaks aidaks.Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates.Kaitsevöönd kattub osaliselt peahoone kaitsevööndiga ja asub tervikuna mälestise, mõisa pargi territooriumil.