Mälestise nimi Aakre mõisa metsnikumaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.saj. mõisa kõrvalhoone tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Aakre mõisa metsnikumaja on pikk madal kiviehitus, madala sokliga, krohvitud seintega, kõrge poolkelpkatusega.Ruudukujulised aknaavad on vormistatud krohviraamistusega.Kehami järgi võiks oletada selles tunduvalt vanemat, barokset hoonet.Kaasaegsed peene prossipulgaga(imitatsioon)aknaraamid jagavad akna 9 ruuduks.Katusekatteks on "Rannila" S-kivi-imitatsiooniga terasprofiilplekk. Katusekorrust valgustavad katuseaknad ja viiluaknad.Maja on äsja uuesti krohvitud, aknad ja katusekate samuti alles pandud, värvkate kirjeldamise ajal veel puudus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Aakre külas; Puka-Aakre maanteest vasakul, Aakre mõisasüdamest umbes 1 km lõuna suunas.

ehitatud arvat. 19.saj. Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates. Kaitsevööndisse jääb teine mälestis, ait, reg. 23175.