Mälestise nimi Aakre mõisa metsniku ait

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

hoone tüübi tüüpiline näide 19.saj.

Mälestise kirjeldus

Maakividest kõrgel soklil asuv rõhtpalkidest, puhta nurgaga aidahoone, kaetud kõrge poolkelpkatusega.Katteks sindel, selle peal eterniit.Viilud vertikaalse ülekattelaudisega, viilus luuk.Hoone on jagatud vaheseinaga kaheks, kummaski pooles hoovi poole kahe poolega uks.Vastasseinas rõhtsad, suured aknaavad, suletud laudadega.Viimase järgi võib arvata, et tegu on olnud vähemalt ühes hoonepooles talliga.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Valga maakonnas. Puka vallas, Aakre külas, mõisasüdamest umbes 1 km lõuna pool.Aakre mõisa metsnikumaja ait asub metsniku elamust umbes 10 m lõuna pool, viimasega ühel hoovil.

arvatavasti 19.saj.ehitatud tüüpiline aidahoone. Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates. Kaitsevöönd kattub osaliselt elamu, reg. 23174, kaitsevööndiga.