Mälestise nimi Kuigatsi mõisa park

Mälestise tunnus

Lõuna-Eestile iseloomuliku vabaplaneeringulise mõisaansambli üks paremaid näiteid, kus peahoone koos ümbritseva pargialaga ning rohked säilinud kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades kuppelmaastikku.

Kirjeldus

Segastiilis pargiala on 4,3 hektari suurune. Langevale mäenõlvale avatud peahoone esiväljak on olnud avatud maastikku. Praegu on nõlval regulaarne pöetud pärnade ja kuuskedega pargiosa, mille korrapärast teedevõrku ääristasid peahoones tegutsenud kooli ajal pöetud hekid, istepingid ja lilled. Esiväljaku keskmes paikneb Teises maailmasõjas hukkunute ühishaud koos mälestussambaga. Peahoone taga paikneb poolkaarekujulisel platool väike vabakujunduslik pargiosa, mille lõpetab läänest pärnadest nelinurk, mille kõrvalt on avatud aken maastikku. Lisaks ääristavad tagaväljakut alleefragmendid põliste pärnadega. Väljakust idas laskub mäerinnak kolme suure kalatiigini. Vabakujuline park on varem olnud fooniks teede ristumise kohas paiknevale mõisa hoonestusele. Peahoonest on olnud avatud vaated järvele. Tänaseks on ümbrus võsastunud, mistõttu on park muutunud iseseisvaks üksuseks, mille side kõrvalhoonete ja maastikuga on varjatud. Varem on maastik mõisasüdame ümbruses olnud mitme kilomeetri ulatuses raiete ja istutustega kujundatud. (Juhan Maiste, 199; pargiankeet, 2002)

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas.Vt. plaan, KKT lisa 1

Ajalugu

Regulaarstiilis park rajati tõenäoliselt samaaegselt peahoonega valmimisega 18. sajandil. Hiljemalt 19. sajandi teises pooles rekonstrueeriti park vabakujulises stiilis, säilitades seejuures mitmeid elemente algsest regulaarsest kompositsioonist. Pargi uusim osa peahoone ees on 1955. aastast. (Pargiankeet, 2002)

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele,vt. pargi piirid plaanil,KKT lisa 1