Mälestise nimi Kuigatsi mõisa palmimaja

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoonetüübi hästi säilinud näide mõisaansamblis. Lõuna-Eestile iseloomuliku vabaplaneeringulise mõisaansambli üks paremaid näiteid, kus peahoone koos ümbritseva pargialaga ning rohked säilinud kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades kuppelmaastikku.

Kirjeldus

Suur 1-korruseline kelpkatusega krohvitud kivihoone, mille esifassaadil domineerivad suured ümarkaarsete sillustega akendega. Fassaadile lisavad pidulikkust rütmiliselt paiknevad pilastrid, mis paiknevad akende vahel ning lisaks kahe paarina fassaadi servades. Hoone räästas on topeltkarniis.

Asukoha kirjeldus

Mälöestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis peahoone ja teenijatemaja vahel.

Ajalugu

Ehitatud 19. sajandi keskel. 20. sajandi alguses oli hoone kasutusel kasvuhoonena, kus kasvatati aprikoose ja viigimarju. Kooli paiknemisel ajal mõisa peahoones asus palmimajas võimla. (Juhan Maiste, 1999)

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele, mälestis asub teise mälestise, pargi, alal. Vt.plaan, lisa 1.