Mälestise nimi Kuigatsi mõisa sõiduhobuste tall

Mälestise tunnus

Omapäraste arhitektuursete detailidega kõrvalhoone Lõuna-Eestile iseloomulikus vabaplaneeringulises mõisaansamblis, kus peahoone ning rohked kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades maastikku.

Kirjeldus

Pikk madalal soklil krohvitud tellistest poolkelpkatusega hoone. Peahoone poolse fassaadi keskosas paikneb kergelt eenduv lameda kolmnurkviiluga kaetud keskrisaliit, mille keskel suure lukukiviga segmentkaarse sillusega ukseava. Kahel pool keskrisaliidi servades on laiad kvaaderdatud liseenid. Ukseava kohal on viiluväljal keskmes ovaalne aknaava, mida ümbritseb nii viilu külgedel kui räästa all profileeritud karniis. Aknaavad on suures osas ümberehitatud, kuid osaliselt on säilinud ka algseid krohviraamistuses lukukivi motiiviga originaalaknaavasid. Ka maanteepoolse tagafassaadi keskmes paikneb segmentkaarse silluse ja kvaaderdatud portaaliga ukseava, mille ees paar graniidist kuule. Muidu valgeks värvitud hoone rusteeritud detailid, portaal ja hoone nurgad on värvitud pruuniks.

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis.

Ehitatud tõenäoliselt 18. sajandil. (Juhan Maiste 1999)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates. Kaitsevöönd kattub osaliselt naaberhoonete kaitsevöönditega, vt.plaan, lisa 1.