Mälestise nimi Kuigatsi mõisa kuivati-moonakatemaja
Ehitisregistri ehitis elamu-majandushoone (120245734)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Kõrvalhoone Lõuna-Eestile iseloomulikus vabaplaneeringulises mõisaansamblis, kus peahoone ning rohked kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades maastikku.

Mälestise kirjeldus

Pikk 1-korruseline poolkelpkatusega krohvitud kivihoone, mis koosneb suuremast vanemast ja väiksemast uuemast osast. Hoone fassaade kaunistavad laiad, eenduvad, sügavalt profileeritud räästa- ja viilukarniisid. Hoone vanema osa katusel on neli korstnapitsi, millest üks toetub säilinud mantelkorstnale. Avade paigutust fassaadidel on osaliselt muudetud. Osade avade ees on väikese ruuduga aknad. Katusekorrus on osaliselt välja ehitatud. Hoonet on ehitatud ida suunas pikemaks.

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis.

Mälestise ajalugu

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi esimesel poolel. Hoone vanem osa on kohalike andmetel vana valitsejamaja, millele on hiljem juurde ehitatud kuivati osa.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates.Vt. plaan, lisa 1.