Mälestise nimi Puka raudteejaama peahoone
Ehitisregistri ehitis Puka jaamahoone (111036566)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kroonuhistoritsistlikus stiilis jaamahoone näide, millel on säilinud algupärane välisilme ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Puka raudteejaama peahoone on väike puitehitis, ühekorruseline, madalal soklil. Poolkelpkatusega ristub hoone keskteljel viiluga katus mis kummalgi pool hoonet moodustab eenduva, konsoolidele toetuva kitsa varjualuse hoone vastastikku asetsevate uste kohale.Viimase mõlemat viilu ja hoone otsaviile kaunistavad rippkonsoolid.Laia räästaga katus on kaetud eterniidiga.Aknad on 6-jaotusega.Alevipoolsel küljel on ukse ees trepp, vastasuks avaneb vahetult perroonile.Kahe poolega ustest on perroonipoolne alles hiljuti asendatud sobimatu ühepoolse plekkuksega.Ustel on kitsas valgmik.Hoone laudvooderdisega seinu ja nurki ilmestavad püstliseenid,viiluosas ka rõhtliseenid.Valdavalt rõhtlaudvoodrile sekundeerib sokliosas kuni aknalaudadeni püstlaudvooder, eraldatud ülemisest osast kitsa liseeniga.Katuse räästa-ja viilulaudadel on tagasihoidlik saelõikekaunistus.Liseenid, rippkonsoolid, akende piirlauad jm. eenduvad osad on värvitud punakaspruuniks, seinad heledamaks, beežikaspruuniks.Aknaraamid on valged.Korstnapitsid on silikaattellistest, sobiva vormiga. Ootesaalil on glasuuritud tsementplaatidega kaetud põrand, seinad ja lagi on sekundaarselt kaetud vineeriga. Küttekehaks on glasuuritud pottidest ahi.

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Puka alevikus, vahetult Tartu-Valga raudtee ääres.

Mälestise ajalugu

1887-89 valmis Riia-Tartu raudtee ja Valgast sai raudteesõlm, mis läbis ka Puka. Jaamahoone ehitati tüüpprojekti järgi , nn. kroonuhistoritsistlikus stiilis 1889 -al.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates.