Mälestise nimi Lõve mõisa valitsejamaja

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Varabarokse puidust mõisa peahoone näide Lõuna-Eestile iseloomulikus väikemõisa ansamblis.

Mälestise kirjeldus

Algselt 1-korrruseline puithoone on 1990. aastatel oluliselt ümber ehitatud. Hoone algsest mahust on hävinud lõunapoolne kolmandik. Algse laastkattega poolklepkatuse asemel katab hooned profileeritud plekiga kaetud viilkatus. Ümberehituste käigus on välja vahetatud osa seinu ning muudetud avade paigutust ja fassaadiviimistlust. Hoone läänekülg asub reljeefist tingituna kõrgel kivist soklikorrusel. Hoone seinad olid algselt vooderdatud rõhtlaudvoodriga, nurgad kaetud kitsaste püstiste nurgalaudadega. Hoone aknaid ääristasid lihtsad piirdelauad. Põhjapoolsel otsaviilul paiknesid kahel pool lakatoa akent nelinurksed väikesed lakaaknad. Lääne- ja idaküljel on paiknenud lahtised palkonid, neist aiapoolne kõrgetel puitsammastel. (Juhan Maiste, 1978; Olev Suuder, 1987)

Mälestise ajalugu

Juba enne Liivi sõda rajatud mõisa kinkis Rootsi kuningas Gustav Adolf 1624. aastal krahv Jacob de la Gardiele. Mõisa saksakeelse nimi Lauenhof tuleb mõisa 17. sajandi lõpul rentinud major Lau nimest. Alates 1710. aastast kuulus mõis Dreilingutele, minnes 1750. aastal Anrepide suguvõsale, kelle käes püsis valdus kuni mõisate võõrandamiseni. Mõisa endine peahoone kohandati valitsejamajaks peale uhke 2-korruselise barokse härrastemaja valmimist. Vana peahoone, hilisema valitsejamaja ehitusaeg langeb 17. sajandi lõppu või 18. sajandi esimesse poolde. 1990. aastatel on hoone oluliselt ümber ehitatud. (Olev Suuder, 1987; Juhan Maiste, 1999)