Mälestise nimi Lõve mõisa sepikoda

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Historitsistliku suvemaja omapärane näide Lõuna-Eestile iseloomulikus väikemõisa ansamblis.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlikus stiilis 2-korruseline hoone vanemaks osaks on maakividest esimene korrus, mis oli varem kasutuses sepikojana. Kivist müürid on osaliselt krohvimata, avad ääristatud tellistega. 19. sajandi lõpus ehitati maakividest müüridele puidust teine korrus koos viilualuse katusekorrusega. Hoone puidust seinad on kaetud rõhtlaudisvoodriga. Hoone esifassaad on kujundatud astmeliselt, kus seinapind taandub keskteljelt fassaadi parema tiiva ulatuses. Katuse laiad räästad katavad teise ja katusekorruse seinapinnast eenduvaid rõdusid. Katusekorruse osas on rõdu kandepostid räästani. Rõdu alaäär on vanematel piltidel kaunistatud osaliselt lainelise lõikega äärislauaga või äärislauaga, millel on kolmnurksed väljalõiked. Kumera lõikega on kaunistatud ka viilu otsalauad. Akna- ja ukseavasid raamistavad laiad piirdelauad, mille ülanurkades ruudukujulise teemantkvaadri motiiv.

Ehitatud 19. sajandi lõpus endise sepikoja müüridele. Kasutusel elamuna. (Juhan Maiste, 1999)