Mälestise nimi Keeni mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Eluhoone (111032570)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

18 . ja 19. sajandi vahetusele iseloomulik mõisa peahoone koos ansamblisse kuuluva pargialaga.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, poolkelpkatusega kaetud 1-korruseline kivihoone, mille fassaadi ilmestavad rustreeritud nurga- ja sokliosa ning rühmiti paigutatud kitsaste krohviääristega piiratud aknaavad. Hoone peasissepääs paikneb läänepoolsel otsafassaadil. Tagafassaadil liituvad hoone põhimahuga madalad teineteise suhtes sümmeetriliselt paiknevad tiibhooned. Hoone soklikorrus on võlvitud silinder- ja servjoonvõlvidega. Peakorruse planeering on orienteeritud keskkoridorile, kajastades korruse klassiruumideks jaotamise järgset seisu. Hoone kooli tarbeks kohandamisega on ärklite lisamisega ehitatud välja ka katusekorrus.

Mälestise ajalugu

Varasemad teated mõisast on 1551. aastast. Härrastemaja pärineb tõenäoliselt 18. sajandi lõpust või 19. sajandi algusest. Nii 19. kui ka 20. sajandi jooksul on hoonet korduvalt ümber ehitatud. Mõisa võõrandamise järel jäi peahoone Sangaste metsaülema kasutusse. Hiljem asus hoonesse kool. Hetkel seisab hoone kasutuseta. (Juhan Maiste, 1984)