Mälestise nimi Sangaste mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Valitsejamaja(endine) (111035302)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise tunnus

Ühte arhitektuuriajalooliselt tähelepanuväärivasse ja kordumatusse (klassitsism koos historitsismiga) mõisaansamblisse kuuluva klassitsistliku kõrvalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlik, üldkujult lihtne, maakivist vundamendi, saviplonnidest krohvitud seintega ning kaetud eterniit poolkelpkatusega. All osaliselt võlvitud keldrid. Räästa- ja otsaviilud laia karniisiga, krohviraamistus ümber akende, nurgad kvaaderrusteeringuga. Siseruumides on säilinud mitmeid huvitavaid sisekujunduslikke detaile- uksi, laiadest laudades põrandad. (ajalooline õiend, 1980)

Ehit. 1813.a., osaliselt hiljem muudetud ja ümberehitatud.
Hoones asus pärastsõjajärgsetel aastatel Sordiaretusjaama kontor.