Mälestise nimi Sangaste mõisa tall-tõllakuur

Inspektor: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise tunnus

Ühte arhitektuuriajalooliselt tähelepanuväärivasse ja kordumatusse (klassitsism koos historitsismiga) mõisaansamblisse kuuluva historitsistliku kõrvalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, kastellilaadne ehitis. Korrapärasesse nelinurksesse telliskivist ehitisse on paigutatud tõllakuur, 2 hobusetalli ja tallimeeste elamu. Siseõuele pääseb kahe värava kaudu. Seintel on kasutatud mustrilist müüriladu, mida liigendavad müüripinnast veidi eenduvad postid, mis lamedast lampkatusest ülespoole kõrgudes moodustavad ringmüüri otstel tornide rea. Hambulise müüririnnatise all on kõrged süvistatud gootipärased kaarja sillusega aknaavad. Ehitis säilinud üldjoontes esialgsel kujul v.a. tallimeeste elamu II korrus, mis sõja ajal lammutati.

Ehit. 1880 a-tel. arh. F.Alisch.