Mälestise nimi Sangaste mõisa aedniku tööriistakuur

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Riistakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuur, Riistakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ühte arhitektuuriajalooliselt silmapaistvasse (klassitsism koos historitsismiga) mõisaansamblisse kuuluva kõrvalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, tellistest fassaadiga väikesemõõtmeline tööriistakuur. Hoone paikneb pargi servas, teiselpool paistiike esifassaadiga peahoone poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on väljavahetatud. Aknaavade vahel paiknevad tellistest liseenid. Hoone räästas - avade kohal - on tellistest hammasfriis. Tööriistakuur paikneb vahetult paistiigi kaldal. Hoone tellistest dekoratiivne fassaad on vaadeldav peahoone suunal veepeeglist.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1522. aastast. Kõrvalhoonete varaseimat seisu kajastab 1814. aasta mõisasüdame plaan. Mõisa aednikumaja ja tööriistakuur on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi viimasel veerandil või sajandi vahetusel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus oli Schloß Sagnitz.