Mälestise nimi Sangaste surnuaia kabel 1

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Tegemist on ilmeka näitega 19. sajandi klassitsistlikust kalmistu kabelihoonest.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus stiilis, telkkatusega kaetud krohvitud fassaadidega kivist kabel. Hoone paikneb surnuaia keskosas peatee ääres esifassaadiga peavärava poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt hoone külgedel. Avatäited on metallist. Kaheksatahulise hoone fassaadide servades on kapiteelidega pilastrid. Kabeli lõunaküljel on segmentkaarse sillusega ukseava, mille kohal lukukivi motiiv. Kabeli metallist uks on kaunistatud ornamendiga. Kabeli lääne- ja idaküljel on kaks väikesemõõtmelist ning ristikujulist aknaava. Kabeli räästas on profileeritud karniis, kabelisokliosa moodustab ühtse terviku seinapindu liigendavate pilastritega. Kabeli fassaade on restaureeritud 2010. aastatel.

Mälestise ajalugu

Sangaste surnuaed on tõenäoliselt rajatud 19. sajandi alguses. Surnuaia vana kabel on rajatud tõenäoliselt peale kalmistu rajamist.