Mälestise nimi Sangaste kirik

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastu piirkonna sakraalehituse tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Sangaste Andrease kirik lihtsa üldkavatisega: pikihoone, millele liitub koor ja N küljel olev käärkamber. Fassaadikujunduses on pearõhk portaalidel, kus gootilik teravkaar on kombineeritud antiikeeskujudel valminud raamistusega (toskaana pilastrid, triglüüfidega friis). Tõen. pärineb see kujundus 1861, mil kirik sai uued aknad ja uksed. Interjööridest on üksnes baroksete ristvõlvidega käärkamber säilitanud 18.s-st pärineva ilme. Klassitsistlikes vormides altariseinal 1883 Münchenist tellitud maal "Kristus ristil". Orel 1924, vennad Kriisad. (EA)

Mälestise ajalugu

1379 esmamainitud kirik purustati sõdades korduvalt, lõplikult 1702. Praegune hoone valmis 1742; üldkavatis on lähedane 13.-14.s. Lõuna-Eesti maakirikutele, mis lubab oletada, et hoone on ehitatud keskaegsetele vundamentidele. Barokkvormides viilutorn valmis 1873. Kumera puitlaega pikihoone ja altariruumi kujundus on 1861. a.-st.

Mälestise ajalugu

Koguduse õpetajatest tuleks esile tuua eesti kirjakeele üht loojat Joachim Rossihniust ja teenekat kooliasutajat ning maarahvale hariduse jagajat Chilian Rauschertit. Viimane on sündinud Frankimaal Coburgis 1653 ja saanud Sangaste õpetajaks 1685. Olnud Sangaste ja Laatre koolide asutaja, väsimatu eestlste hariduse eest seisja ja ustav luterlane. Keeldus vannet andmast Vene tsaarile, oli asumisel Moskvas 1703-1713. Tuli tagasi oma laastatud kihelkonda ja teenis oma kogudust 1713-1717 veel neli aastat kuni surmani. Tema poja Gotthardt Ferdinandi ametiaja jooksul ehitati üles praegune kirik.
(allikas: EELK Valga praostkonna kodulehekülg http://www.eelk.ee/valga/)

- Täna räägime Valgamaa kirikutest : Sangaste Püha Andrease kirik