Mälestise nimi Hargla pastoraadi peahoone

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Hargla pastoraadi barokne peahoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, väljaehitatud katusekorrusega, barokses võtmes, poolkelpkatusega kaetud ja krohvitud fassaadiga kivist elamu. Hoone paikneb mäenõlval, Laatre - Lüllemäe - Hargla tee ääres, esifassaadiga lõuna suunas. Avad fassaadil paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Esifassaadil asetsevad aknaavad rühmadena, mille vahelist seinapinda liigendavad lamedad pilastrid. Hoone räästas on profileeritud karniis. Interjöörid on säilinud osaliselt. Saali lae keskel paikneb stukist rosett, kus on kasutatud rokaiornamenti, teokarbi motiive ja putosid. Siseruumes on säilinud veel mitmed dekoratiivsete kaunistustega tahveluksed, peasaalis massiivne karniisidega raamistatud kahhelahi. Hoone pööningul on endisel kohal vanad korstnalõõrid. Esifassaadile on 19. sajandil lisatud suur veranda, mille paiknemine tsentrist paremal muudab hoone algset sümmeetrilist fassaadilahendust. Fassaadi ees paikneb purskkaev. Hoonest mõnikümmend meetrit eemal pastoraadi leerimaja.

Mälestise ajalugu

Pastoraadi peahoone on ehitatud tõenäoliselt 18. sajandi teisel poolel. Kirikumõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Pastorat Harjel. Nõukogde perioodil paiknes hoones Hargla teeninduspunkt ja raamatukogu. Hetkel seisab hoone kasutuseta.