Mälestise nimi Hargla pastoraadi purskkaev

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Rajatis, Purskkaev, Ehitiste liigid, Rajatis, Purskkaev, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Hargla pastoraadihoone ansamblisse kuuluv maastikuarhitektuurset väärtust omav rajatis.

Mälestise kirjeldus

Pooleteisemeetrise läbimõõduga, ringikujuline, paekividest laotud purskkaevu bassein. Paikneb kirikumõisa peahoone esisel rohealal. Purskkaevu kõrvale on lisatud graniidist lapsefiguur.

Mälestise ajalugu

Pastoraadi peahoone on ehitatud tõenäoliselt 18. sajandi teisel poole. Hoone esisel rohealal paikneva purskkaevu täpne rajamise aeg teadmata. Purskkaevu juurde on 20. sajandil lisatud graniitskulptuur. Kirikumõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Pastorat Harjel. Hetkel seisab pastoraadi peahoone kasutuseta. Purskkaev ei ole töökorras.