Mälestise nimi Taheva mõisa metsniku elamu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse historitsistlik hoone, mis paikneb eemal mõisasüdamest, olles Taheva mõisa teenistuja hoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, algselt poolkelpkatusega, rõhtlaudisega kaetud fassaadiga puidust eluhoone. Hoone paikneb mõisasüdamest üle 6 km eemal, esifassaadiga Võru - Mõniste - Valga maantee poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Laudisega kaetud ristkülikukujulise põhiplaaniga palkhoonel on maakividest vundament. Esifassaadi keskosas paikneb algselt avatud olnud veranda, mille viilkatus toetus puitsammastele. Ka maja lõunapoolsel otsafassaadil oli sissekäigu ees viilkatusega kinnine veranda Viimase seinapind oli kaunistatud ehistahvlitega ning viilu räästast kaunistas profileeritud ornament. Hoovipoolse sissekäigu ees on eeskoda, mille nurkades on säilinud arhitektuursete ornamentidega kaunistatud puitsambad. Hoone aknad olid 2- ja 3-ruudulise jaotusega, verandal ja eeskojal dekoratiivse juugendliku raamijaotusega. Algselt olid avadel ees ka aknaluugid. Esifassaadi keskosas paikneva veranda viilul ning hoovipoolse eeskoja lõunaseinal on säilinud algne laudis. Siseruumide paigutus järgis algselt anfilaadsüsteemi. Hoone all asub ristvõlvidega kelder, mille põrand on laotud keraamilistest tellistest. Ühe keldriukse piidal on säilinud vanad uksehinged. 1960.-1970. aastatel lammutati maja idaküljel paiknenud veranda ning pikendati maja ida suunas. Remonttööde käigus vahetati välja hoone välislaudis, ukse- ja aknapiirded ning katusekate. Algne poolkelpkatus asendati viilkatusega ning hoone idapoolsesse otsa ehitati madalam eeskoda. Lisaks on ehitatud kinniseks esifassaadil paiknenud avatud veranda. Mõnevõrra on muudetud ka algset avade paigutust. Siseruumes on muudetud algset anfilaadi. Hoone pikiteljele on ehitatud keskne koridor ning ümber on korraldatud ka edelanurga ruumisüsteem. 2000. aastatel lõpus läbi viidud restaureerimistööde käigus on korrastatud hoone fassaadid ja vahetatud katuse eterniitkate välja tsinkpleki vastu. Metsniku elamu asukohas paiknes varem Kalli postijaama peahoone. Postijaama kompleksist on säilinud teisel pool hoovi paiknevad ait ja tall-tõllakuur. Metsniku elamu juurde kuulub selle vahetus läheduses nelinurkse hoovi servas paiknev abihoone.

Mälestise ajalugu

Taheva mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa metsniku elamu ehitati 20. sajandi alguses samal kohal paiknenud Kalli postijaama asemele. 1960.-1970. aastatel toimusid hoones suuremad ümberehitused, mille käigus lammutati ja lisati erinevaid hooneosi. Pikka aega asus hoones Valga rajooni haigla, praegu Hargla hooldekodu. Hoonet restaureeriti 2000. aastate lõpus. Taheva mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.