Mälestise nimi Kalli postijaama tall-tõllakuur
Ehitisregistri ehitis TALL-TÕLLAKUUR (120549666)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Postijaamakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Kalli Postijaama ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlike stiilielementidega, poolkelpkatusega kaetud, krohvimata fassaadiga maakividest ja tellistest tall-tõllakuur. Hoone asub Võru - Mõniste - Valga tee ääres paiknenud postijaama hoovis esifassaadiga maantee suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust, talliuksed kaetud rõhtlaudisega, väiksemõõduliste akende ees on väikesed aknaruudud. Hoone fassaadid on tahutud kividest, tellistega avade servades. Tall-tõllakuuri esifassaadil domineerivad kolm kahe poolega ust. Kahel pool külgmisi uksi on väikesed aknad. Nende vahel paiknev keskmine uks koos külgseinaga paiknevad tagasiastega orvas. Kõik ukse- kui aknaavad on segmentkaarsete sillustega. Tall-tõllakuur on säilinud suhteliselt ümberehitamata kujul. Katusekatte materjal on vahetatud välja eterniidi vastu. Hoone paikneb ühes ansamblis postijaama aidahoonega. Maantee ääres paiknenud postijaama peahoone ei ole säilinud. Selle asemel on Taheva mõisa metsniku elamu. Viimase juurde kuulub ka abihoone. Kõik neli hoonet paiknevad nelinurkse hoovi servades.

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi esimesel poolel Kalli postijaama ansamblisse.

Meedia

Taimi Käos. Täna räägime postipoistest ja -jaamadest. Valgamaalane 24.11.2007. http://www.valgamaalane.ee/261107/esileht/viies_kulg/25011885.php