Mälestise nimi Koikküla mõisa magasiait
Ehitisregistri ehitis magasiniait (111031772)

Seisund: hooldamata

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Magasiait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Magasiait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Koikküla mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus võtmes, algselt poolkelpkatusega, krohvimata fassaadiga maakividest ja tellistest aidahoone. Hoone paikneb piki Võru - Mõniste - Valga maantee telge esifassaadiga tee poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Esifassaadi keskmes domineerib kolme segmentkaarega ulualune, mida toetavad nelinurksed talumivööga piilarid ja poolsambad. Seinapind on laotud tahutud maakividest, hoone nurkades ning avade ja kaarte ümbruses ka tellistest. Ulualuse tagaseina keskel paikneb suurem ukseava, sellest kahel pool pisemad aknad. Viimaseid paikneb veel ka teistel fassaadidel. Avasid ääristab krohviraamistus. Otsaviilul on ka lakapealsele viiv ukseava. Hoone on algselt olnud poolkelpkatusega, mis on hiljem vahetatud välja viilkatuse vastu. Poolviilu all on säilinud vahevöö, algselt oli hoonel ka räästakarniis. Magasiait paikneb mõisasüdamest eemal Võru - Mõniste - Valga maantee äärsel künkal, moodustades omaette teetähise.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 16. sajandist. Peale Põhjasõda vahetas mõis korduvalt omanikke, kuuludes Delwigitele, Brüggenitele, Wulfidele, Mesenkampffidele, Fölkersahmidele ja vahetult enne võõrandamist Fersenitele. Mõisa peahoone ehitati tõenäoliselt 19. sajandi esimese poole keskel või teisel veerandil. Magasiaida ehitusaeg langeb tõenäoliselt 19. sajandi teise poolde. Mõisa ajalooline saksakeelne nimektus on Adsel-Koiküll.