Mälestise nimi Koikküla mõisa tall-tõllakuur

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Koikküla mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus võtmes, algselt poolkelpkatusega, osaliselt krohvitud fassaadiga maakividest ja tellistest abihoone. Paikneb Võru - Mõniste - Valga maantee ja Kirbu - Koikküla tee ristis esifassaadiga viimase poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Pikliku mahuga hoone esifassaadil oli kuus laia segmentkaarset ukseava ja nende taga avar ulualune. Kaari toetavad talumivööga nelinurksed piilarid. Hoone fassaadid on tahutud maakividest; hoone nurkades ja avade ümbruses ka tellistest, mis on üle krohvitud. Otsafassaadid on ühesuguse lahendusega, poolviilude keskosas on stiliseeritud veneetsia aknad, neist kahel poole segmentkaarsed petikniššid, mille all esimese korruse seinapinnas kaks aknaava. Hoone kõik avad on valges krohviraamistuses. Fassaadidel on muudetud avade paigutust. Esifassaadil on ehitatud kinni kaks äärmist kaarava ning ülejäänute ette on paigutatud kahe poolega laiad uksed. Otsafassaadidel on kaks aknaava asendatud ukseavadega ning samuti on muudetud kõrval paiknevate aknaavade kujundust. Hoone paikneb teederistis, fassaadiga mõisasüdame poole. Üle tee jääb endine mõisa park, teisele poole mõisa kuivati, mis on ehitatud tall-tõllakuuriga samas võtmes.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 16. sajandist. Peale Põhjasõda vahetas mõis korduvalt omanikke, kuuludes Delwigitele, Brüggenitele, Wulfidele, Mesenkampffidele, Fölkersahmidele ja vahetult enne võõrandamist Fersenitele. Mõisa peahoone ehitati tõenäoliselt 19. sajandi esimese poole keskel või teisel veerandil. Tall-tõllakuuri ehitusaeg langeb tõenäoliselt 19. sajandi keskpaika. 20. sajandil on hoone muudetud avade paigutust fassaadil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Adsel-Koiküll.