Mälestise nimi Koikküla mõisa kuivati

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Koikküla mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus võtmes, poolkelpkatusega, osaliselt krohvitud fassaadiga maakividest ja tellistest abihoone. Hoone paikneb mõisasüdamest mõnevõrra eemal põllul. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Hoone fassaadid on laotud tahutud maakividest ja tellistest, mida on kasutatud hoone nurkades ja avade ümbruses. Viimased on kaetud krohviga. Poolviilualusel otsafassaadil on stiliseeritud veneetsia akna motiiv. Selle all krohvipinnal on markeeritud aknaruutudega petik. Hoone kõigi ukse- ja aknaavade kaunistuses on kasutatud krohviraamistust. Otsafassaadi jaotab kaheks lai krohvitud vahevöö. Katust ääristab räästakarniis. Hoone mõisasüdame poolse fassaadi keskele on murtud suurem uksevada. Samuti on muudetud avade paigutust teistel fassaadidel. Kuivati paikneb mõisasüdamest eemal tall-tõllakuurist ida suunas. Mõlema hoone ehitamisel on järgitud sama ehitusstiili. Samas võtmes on lahendatud ka mõisasüdamest lõunas paiknev sepikoda.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 16. sajandist. Peale Põhjasõda vahetas mõis korduvalt omanikke, kuuludes Delwigitele, Brüggenitele, Wulfidele, Mesenkampffidele, Fölkersahmidele ja vahetult enne võõrandamist Fersenitele. Mõisa peahoone ehitati tõenäoliselt 19. sajandi esimese poole keskel või teisel veerandil. Kuivati ehitusaeg langeb tõenäoliselt 19. sajandi keskpaika. 20. sajandil on hoone fassaadidel muudetud avade paigutust. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Adsel-Koiküll.