Mälestise nimi Koikküla mõisa aia piirdemüür

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajaloolise Koikküla mõisa ansamblisse kuulunud rajatis, omab maastikuarhitektuurset tähtsust mõisasüdames.

Kirjeldus

100 m pikkune tahutud maakividest pargimüür. Paikneb mõisa pargi lõunaküljel, teisel pool Võru - Mõniste - Valga maateed. Piirdemüüri keskosas on katkestus, mille otstesse on laotud silikaattellistest postid.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 16. sajandist. Peale Põhjasõda vahetas mõis korduvalt omanikke, kuuludes Delwigitele, Brüggenitele, Wulfidele, Mesenkampffidele, Fölkersahmidele ja vahetult enne võõrandamist Fersenitele. Mõisa peahoone ehitati tõenäoliselt 19. sajandi esimese poole keskel või teisel veerandil. Maakivist piirdemüür on rajatud tõenäoliselt 19. sajandi teisel pooles. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Adsel-Koiküll.