Mälestise nimi Taheva mõisa karjakastell

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Lõuna-Eesti kunagise silmapaistvaima mõisaansamlisse kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, krohvitud fassaadiga maakividest ja tellisest laudakompleks, mis koosneb neljast hoonest. Kompleks paikneb vana peahoone läheduses esifassaadiga mõisa sissesõidutee suunas. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Laudakompleks koosneb kahest viilkatusega kaetud pikliku kujuga laudast ja nende vahele jäävast madalamast kelpkatusega hooneosast, mis suleb karjahoovi mõisa sissesõidutee poolt vaadatuna. Neljas pisem kelpkatusega hoone paikneb karjahoovi tagaküljel. Kompleksi esifassaadil on säilinud kaks segmentkaarse sillusega kahepoolset ukseava. Lautade otsafassaadidel paiknevad ukseavade kahel küljel aknaavad. Nii uste kui akende avad on algselt olnud krohviraamistuses. Lautade vahele jääva madala kelpkatusega hoone esifassaadil on säilinud algne fassaadirütm ning osaliselt ka seinapindu liigendavate lihtsakoeliste pilastrite vahel paiknevad 5-kaupa grupeeritud kitsad vertikaalsed avad. Hoone on ehitatud ümber mõisas paikneva sanatooriumi abihooneks. Lisaks interjööridele on muudetud avade paigutust fassaadidel, lisades vajadusel uusi ning ümber ehitades vanu. Laudakompleks paikneb mõisa vana kõrvalhoone ansamblis, kuid on selle algse kavatisega nõrgalt seostatud. Kompleksi esifassaadi ees asub väikesemõõtmeline mõisa kaalukoda.

Mälestise ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa laudakompleks on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. 1930. aastatel on hoonete siseruumid ehitatud ümber sanatooriumi abiruumideks. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.