Mälestise nimi Taheva mõisa kaalukoda

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Lõuna-Eesti kunagisse silmapaistvaimasse mõisaansamblisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega kaetud, maakividest ja tellisest krohvimata fassaadidega abihoone. Kaalukoda paikneb mõisa laudakompleksi vahetus läheduses esifassaadiga küljefassaadiga viimase poole. Avad paiknevad hoone otsafassaadidel. Avatäited on puidust. Kaalukoda on väike tahutud maakividest ehitis. Hoone nurgad on maakividest tahutud kvaadritest, viiluväljad on laotud tellisest. Segmentkaarse sillusega ukseavade raamistuses on kasutatud dekoratiivset tellisladu. Algsed ukseavad on ehitatud väiksemaks, mistõttu on suured kahepoolsed rõhtlaudisega kaetud tiibuksed vahetatud välja väiksemate vastu. Kaalukoda paikneb mõisa vana kõrvalhoone ansamblis, kuid on selle algse kavatisega nõrgalt seostatud. Kompleksi vahetus läheduses asub neljast hoonest koosnev laudakompleks.

Ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa kaalukoda on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola. Kaalukoda on mõisa 1930. aastatel asunud sanatooriumi kasutuses.