Mälestise nimi Taheva mõisa härjatall

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Lõuna-Eesti kunagisse silmapaistvaimasse mõisaansamblisse kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, algselt viilkatusega kaetud, maakividest ja tellistest krohvimata fassaadiga abihoone. Pikliku kujuga hoone paikneb mõisasüdamest eemal majandushoovis. Põhimahus on seinad laotud tahutud maakividest, avade raamistuses on kasutatud ka tellist. Tallihoone moodustab koos viinaköögi, viinakeldri ja sepikojaga ühtse tiigi ümber koonduva majandushoonete kompleksi, mis paikneb mõisasüdamest mõnevõrra eemal.

Mälestise ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa härjatall on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.