Mälestise nimi Laatre kirik

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Omanäoline klassitistlik maakirik.

Mälestise kirjeldus

Laatre Laurentsiuse kirik on ühelööviline, arvat. võlvitud pikihoonega, 4-nurkse koorilõpmiku ja ümarkaarsete akendega. Ümberehitusel muudeti aknapealsed teravkaarseiks. Sisustuses on neorokokoo kantsel ja altarikapp maaliga "Kristus ristil". (EA)

Mälestise ajalugu

Ehitatud mahapõlenud puukiriku asemele 1831. Ümberehitusel 1872 ehitati pikihoone poolse sammastepaari kohale puidust haritorn. 1881 ehitati vastu O-seina maakivist käärkamber. 1872 sai kirikusaal lameda laudadest silindervõlvi, haritorni alla ehitati oreliväär.

- Juhtkiri: koos on kergem (Valgamaalane 28.02.2013)

- Täna räägime Valgamaa kirikutest : Laatre Püha Laurentsiuse luteri kirik