Mälestise nimi Paju mõisa park ja alleed

Inspektor: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise segastiilis mõisapargi näide.

Mälestise kirjeldus

Väike (3,5 ha) park on vabakujuline mõningate regulaarsete elementidega. Asub avamaastikus ja on suhteliselt tasane, väikese langusega Pedeli jõe suunas. Park asub suure oru laugjal nõlval.
Esiväljak on piklik, lõunast teega piiratud poolkaar ning on ääristatud puudegruppidega. Hilisem tihe juurdeistutus on väljakut rikkunud. Esiväljakule suubub suurelt maanteelt kaks sissesõiduteed tammealleedega, üks Valga poolt, teine Tsirguliina poolt. Tagaväljak on olnud pikk kitsas välu, avatud vaatega maastikku. Väljak on hiljem viljapuid täis istutatud, ääristatud kuusehekiga. Tagaväljaku küljelt suundub jõe suunas vana pärnaallee, mis lõpeb väikese ümara platvormiga. Siin võis varem puidust pargipaviljon olla. Siit on hea vaade avamaastikku alla Pedeli jõe orgu.
(pargiankeet, 2002)

Mälestise ajalugu

Algne park on olnud regulaarne, pärit ilmselt 18. sajandi lõpust. Rekonstrueeritud 19. sajandi II poolel. Hiljem on parki täiendatud vähemal määral.

-Paju mõisapargi korrastamine jätkub