Mälestise nimi Sooru mõisa park

Vana segastiilis mõisapargi tüüpiline näide

Kirjeldus

Park (5,8ha)on kaheosaline, eraldatud ojakestega. Peahoone asetses kõrgel ja kitsal neemikul, mistõttu väljakuid hoone ümber ei kujunenud, on vaid kitsam väljak majandushoonete suunas eeshooviga. Peahoonepoolses pargiosas on olnud järvele laskuvad terrassid, mis on tänapäeval vaevumärgatavad. Puistu on vabakujulise paigutusega, kohati väga tiheda istutusviisiga, kohati oru suunas vaateid avav. Pargist väljub pärnaallee. Oja ääres on suurem pargiaas, mis lõpetatud enne Valga maanteed suure tammikuga, mis on rajatud 20. sajandi alguses. See moodustab pargi teise osa. Märkimisväärne on, et tammed on istutatud ridades. (pargiankeet, 2002)

Rajatud 19. sajandi II poole alul, täiendatud 20.s. algul. Sõjas tugevalt kahjustatud.