Mälestise nimi Haigla Tõrvas Tartu t 1

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939, 1940-1991.

Mälestise tunnus

1930. aastatel väikelinna keskusesse püstitatud esinduslik ärihoone. Taastatud pärast sõda stalinistlikus võtmes rajooni täitevkomitee hooneks. Säilinud on mitmeid stalinistlikke detaile.

Kirjeldus

3-korruseline krohvitud kivihoone valmis oma esialgsel kujul 1939. aastal. Algsest esindustraditsionalistlike detailidega funktsionalistlikust hoonest on säilinud osaliselt ümberehitatutena vaid kivimüürid. Hoone taastati pärast sõda stalinistlikus võtmes. Hoone tänavapoolne fassaad on kaetud kahes toonis terrasiitkrohviga. 1939. aasta fassaadilahendusest on säilinud teise- ja kolmanda korruse akende paigutus ning korruseid läbivad liseenid. Tänavatasandil on algsete vitriinakendega äriruumide asemel korrapäraste aknaavade ja fassaadi keskmes paikneva peauksega rusteeritud esimene korrus ning esimese- ja teise korruse vaheline karniis. Hoone kõrvalfassaadidel on kasutatud tavalist tsementkrohvi. Hoone otsaseinu kaunistavad rõdud. Funktsionalistlik lamekatus asendati taastamistööde käigus stalinismile omase kõrge kelpkatusega.

Ajalugu

Ehitatud 1939. aastal Tõrva Ühispanga hooneks. Maja põles 1944. aastal ja taastati pärast sõda muudetud kujul. Pärast taastamist oli hoones rajooni täitevkomitee, seejärel kasutusel haiglana.