Mälestise nimi Apteek-elamu Tõrvas Tartu t 4

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise tunnus

1930. aastatel väikelinna keskusesse püstitatud traditsionalistlike elementidega funktsionalistlik elu- ja ärihoone, mis ühes kõrval paiknevate hoonetega moodustab tervikliku 1930. aastate esindustraditsionalismile omase perimetraalse tänavaäärse hoonestusega frondi.

Mälestise kirjeldus

Põhimahus 3-korruseline, fassaadi suhtes risti asetseva 4-korruselise kitsama hoonemahuga kivihoone, mille tänavaäärset funktsionalistliku kompositsiooniga fassaadi ilmestavad art decost inspireeritud traditsionalistlikud elemendid, nagu alumise korruse äriruumide akende vahedest kujundatud poolsambad ja 4-korruselises hoonemahus paikneva sissepääsu ja akende stiliseeritud astmikportaali meenutav geomeetriline raamistus. Algselt on hoone olnud korruse võrra madalam. Korruse lisamisel on üle võetud hoone arhitektuurikeel, mistõttu sulandub juurdeehitus orgaaniliselt algsesse hoonemahtu ning moodustab viimasega ühtse terviku. Tänavaäärse fassaadi vasakpoolses osas on korruste vahed markeeritud fassaadikujunduses domineerivate horisontaalsete karniisidega.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1930. aastatel. Algselt põhimahus 2-korruselisele ja osaliselt 3-korruselisele kivihoonele on mõlema hoonetiiva ulatuses lisatud hilisema juurdeehitusega üks korrus.