Mälestise nimi Kauplus-elamu Tõrvas Tartu t. 6

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Mälestise tunnus

1930. aastatel väikelinna keskusesse püstitatud traditsionalistlike elementidega funktsionalistlik elu- ja ärihoone, mis ühes kõrval paiknevate hoonetega moodustab tervikliku 1930. aastate esindustraditsionalismile omase perimetraalse tänavaäärse hoonestusega frondi.

Mälestise kirjeldus

3- korruseline krohvimata kollasest tellisest hoone. 1930. aastate esindustraditsionalismile omaste fassaadidetailide ja funktsionalistliku kompositsiooniga hoone tänavafassaadile annab sümmeetrilise ilme akende ja nelinurksete orvadega astmelise frontoonina kujundatud katusejoon. Fassaadil domineerivad teise- ja kolmanda korruse korterite horisontaalsed kolmikaknad. Hoone teise- ja kolmanda korruse korteritesesse viiva trepikoja aknad asetsevad sissepääsu kohal ühtse vertikaalse plokina hoone paremas servas. Hoone esimese korruse kaupluseruumidel on suured vitriinaknad. Nii hoone avatäidete paigutus kui jaotus on iseloomulik funktsionalistlikule arhitektuurile.

Ehitatud 1930. aastatel. Hiljem on lisatud katuse tänavapoolsesse serva metallist balustraad.