Mälestise nimi Tõrva kõrts
Ehitisregistri ehitis Kaubamaja (111036558)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tõrva asula ajaloolisesse südames, viie tee ristumiskohas paiknev 19. sajandi lõpule iseloomulik historitsistlik kõrtsihoone moodustab koos Tartu ja Valga tänava alguse hoonetega Tõrva linna ajaloolise tuumiku, mille ümber hakkas koonduma linnale iseloomulik aktiivne äritegevus.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline pikk poolkelpkatusega dekoratiivselt laotud maakividest kõrtsihoone, mille ukse- ja aknaavade raamistuses on kasutatud punaseid, osaliselt fassaadi seinapinnast eenduvaid savitelliseid. Algselt paiknes hoone keskosas kõrts ja öömaja ning otstes tallid, kuid hoone sisemist ruumilahendust on aastakümnete jooksul vastavalt vajadusele korduvalt muudetud.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1890. aastatel samal kohal paiknenud puidust kõrtsihoone asemele, mis hävis tulekahjus 1890. aasta sügisel. 1920. aastateks oli kõrtsihoone jagatud mitmete kaupluste vahel, mistõttu muudeti ka avade paigutust. 1930. aastatel said hoone kolm fassaadi krohvikatte. Kõrtsihoone eksterjöör restaureeriti 1990. aasta lõpus. Hoone on kasutusel ära- ja ühiskondliku hoonena.