Mälestise nimi Kauplus-elamu Tõrvas Valga t 2

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1930. aastatel väikelinna keskusesse püstitatud traditsionalistlike elementidega funktsionalistlik ärihoone, mis ühes kõrval paiknevate hoonetega moodustab tervikliku 1930. aastate esindustraditsionalismile omase perimetraalse tänavaäärse hoonestusega frondi.

Kirjeldus

3- korruseline terrassitkrohviga kaetud 1930. aastate esindustraditsionalismile omaste fassaadidetailide ja funktsionalistliku kompositsiooniga kivihoone. Põhiosas sümmeetrilist tänavafassaadi ilmestavad teise- ja kolmanda korruse aknaid ühte liitvad püstraamistused. Fassaadi vasakul küljel paikneb geomeetriliselt stiliseeritud portaaliga teise- ja kolmanda korruse sissepääs.

Ajalugu

Ehitatud 1938. aastal Helme Ühispanga pangahooneks. Projekti autoriks Valga maainsener G. Saar. Hoone esimesel korrusel paiknes Helme Majandusühisus, teisel korrusel pangaruumid ja kolmandal korrusel Helme Põllumeeste konvent. Hiljem asus hoone esimesel korrusel postkontor ja kauplus, teisel korrusel kontoriruumid ning kolmandal korrusel korterid.