Mälestise nimi Tõrva kino
Ehitisregistri ehitis Kino 'Koit' (111031788)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Sõjajärgsetel aastatel rajoonikeskusesse ehitatud neoklassitsismi mõõdukas laadis ühiskondlik hoone, kus on säilinud suur hulk originaaldetaile.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline stalinistlik kinohoone, mille kehand on ehitatud punastest savitellistest ja kaetud lubikrohviga. Esifassaadi dominandiks on kaaravaga kolmnurkfrontoon, mida toetavad neli massiivset sammast. Peasissepääs paikneb esifassaadi keskel, väljapääsud kahel pool maja külgedel. Fassaadikujunduse läbivaks motiiviks on kõrged kaaravadega aknaavad. Säilitamaks kino välisilmes sümmeetrilist aknaavade rütmi on kinosaali ja teiste funktsioonilt pimedate ruumide juures kasutatud petikaknaid. Nii ukse- kui aknaavad on krohviraamistusega. Katust on algselt katnud sile eterniit. Vihmaveesüsteem ning ventilatsioonikorstnad on valmistatud terasplekist. Tagaküljel paikneb eraldi sissepääs abiruumidesse.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1950. aastatel tüüpprojekti järgi. Avati 1953. aasta 1. septembril kino „Koit“ nime all. Kino tegutses hoones vaheaegadeta kuni 2004. aasta suveni.

eestielu.ee 12.03.2014, artikkel "Tõrva kino ajalugu jäädvustatakse dokumentaalfilmina"